Opent voor de toekomst

We geven 40.000 m2 industrieel erfgoed een nieuw leven. Niemeyer opent nieuwe mogelijkheden, met alle ruimte om te ontdekken, te ontmoeten en te werken aan frisse ideeën. Op deze pagina vind je meer informatie over de bouw en ontwikkelingen.

Wat jarenlang een gesloten fabrieksterrein was, verandert in een open en levendige plek in Groningen. Het Niemeyerterrein – gelegen tussen het station, de binnenstad en de Suikerzijde – wordt een stedelijke campus, waar werken, leren, wonen en ontmoeten samenkomen. Oude fabriekshallen worden hergebruikt, nieuwe volumes voegen zich tussen het bestaande, en door een zorgvuldig ontworpen netwerk van openbare ruimte ontstaat een samenhangend geheel.

Open voor de toekomst

Het terrein heeft een rijke geschiedenis. Meer dan twee eeuwen lang werd hier tabak verwerkt achter hekken en gevels. Die robuuste industriële gebouwen blijven de basis. De oudste hallen, met bakstenen gevels uit 1904, worden behouden en gerestaureerd. Stalen kozijnen keren terug, ruwe beton- en baksteenoppervlakken blijven zichtbaar. Latere betonnen structuren worden gestript tot hun dragende skelet. Wat overblijft is robuust en open, klaar voor een nieuwe invulling.

Het ontwerp richt zich op het openbreken van het terrein. Een netwerk van trappen, bruggen en doorsteken creëert voor een herkenbare plek en maakt verbindingen mogelijk tussen gebouwen, straatniveaus en het omliggende stedelijke netwerk. Ze sturen niet alleen de looproutes, maar zorgen ook voor verblijf, zicht en oriëntatie.

Waar volumes verdwijnen, hergebruiken we het materiaal: bakstenen keren terug als straatstenen, stalen spanten worden ingezet als hekwerk of pergola en betonplaten krijgen een tweede leven als keermuren of banken, waardoor het materiaal zichtbaar blijft op het terrein als fysieke herinnering en als duurzame interventie.

Vanaf het begin zijn buurtbewoners, toekomstige gebruikers en organisaties betrokken. Via tijdelijke evenementen, testopstellingen en kleine ingrepen wordt het terrein al in gebruik genomen vóórdat alles af is. Zo groeit het project niet van bovenaf, maar van binnenuit.

Metin van Zijl
Architect Studioninedots

Een stukje stad teruggeven aan Groningen

“Het voelde alsof ik in een doolhof terechtkwam. Intrigerend, maar totaal onoverzichtelijk.” Metin van Zijl, architect en medeoprichter van architectenbureau Studioninedots , is gewend te werken aan complexe plekken, maar de voormalige Niemeyerfabriek verraste hem bij zijn eerste bezoek. “Niet zozeer de schaal, maar de onlogica fascineerde me.” Na een eerdere samenwerking met ontwikkelaar MWPO werd Studioninedots bij het project voor de Niemeyerfabriek betrokken. Metin en zijn collega’s werden meteen gegrepen door Niemeyer. “Je merkt dat de fabriek niet in één keer is bedacht, maar als een soort groeibriljant van verschillende gebouwen is ontstaan.” “Omdat de gebouwen in de loop der tijd tegen elkaar zijn aangebouwd, zijn er bijvoorbeeld plekken ontstaan zonder daglicht.” Voor een architect is dit razend interessant, zegt Metin: “Het is een complexe puzzel vol verborgen potentie.” In deze eerste fase draait het vooral om ontdekken en begrijpen. “We onderzoeken per gebouw wat de functie was, en wat het zou kunnen worden. Dat maakt deze beginfase zo boeiend: we leggen de basis voor alles wat straks kan ontstaan, en hoe we dat kunnen verrijken met een nieuwe tijdslaag.” Zo kan Niemeyer uitgroeien tot een omgeving die uitnodigt tot ontdekken, eigenzinnig en vol mogelijkheden voor iedereen. “Wat we hier doen, is eigenlijk een stukje stad teruggeven aan Groningen.”

vr 7 februari 2025

Update werkzaamheden: Niemeyer in ontwikkeling

Niemeyer is in ontwikkeling. We proberen omwonenden zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en de werkzaamheden. Wil je op de hoogte blijven over het project? Kijk op de pagina voor omwonenden en meld je dan aan voor de nieuwsbrief voor omwonenden. --- Verzonden op 6 februari 2025: Beste omwonende, Graag geven we jou een update over de werkzaamheden bij Niemeyer de komende tijd: Verwijderen van gevelbekleding. Dit kan geluidsoverlast geven. Opbreken van de betonnen vloeren en puinbreken begint na eerdergenoemd uitstel nu op maandag 17 februari gedurende zo’n 4-5 weken. Het puin vermalen we op locatie. Sloopwerkzaamheden binnen. Deze werkzaamheden die gedurende een langere periode lopen, geven geen tot weinig overlast behalve wanneer containers buiten worden geladen en gelost. De werkzaamheden en bijbehorende transportbewegingen vinden plaats op werkdagen tussen 7:30 – 16:30 uur. Onderzoek naar trillingen: Ook gaan we de trillingen van de afgelopen tijd reconstrueren omdat we de gemelde overlast niet hadden verwacht. We meten de trillingen zodat we de impact inzichtelijk kunnen maken.

wo 1 november 2023

Niemeyer ontwikkelen tot een campus van de regio, voor iedereen

MWPO heeft overeenstemming bereikt met British American Tobacco (BAT) over de ontwikkeling van de Niemeyerfabriek en heeft Campus Groningen gevraagd om samen te werken aan de programmering, om deze plek te ontwikkelen tot inspirerende plek, met blijvende impact voor alle Groningers.

Meer lezen over Niemeyer?