We zijn onderdeel van ruim 200 jaar stadsgeschiedenis. Samen werken we aan een nieuw stadsterrein dat bruist en leeft en altijd in beweging is. We zien dit industrieel erfgoed als vruchtbare grond voor een nieuw hoofdstuk.
Tienduizenden vierkante meters aan gebouwen, gangen en afdelingen: Koert Lingbeek kent ze allemaal. In 1988 begon hij bij Niemeyer als hoofd beveiliging, met een hecht team. “De beveiliging begon met simpele sensoren en wat deurcontactjes, maar toen tabak zo waardevol werd dat criminelen er vrachtwagens vol van stalen, moesten we opschalen.”
“Het begon een paar jaar geleden met een oproep van bedrijven in de IT-sector in Groningen: er was behoefte aan een centrale plek voor digitale ontwikkeling,” vertelt Koen Atema, kwartiermaker bij Niemeyer. “En ineens was daar die magische Niemeyerfabriek: groot, imposant, vol potentie.”
“Het voelde alsof ik in een doolhof terechtkwam. Intrigerend, maar totaal onoverzichtelijk.” Metin van Zijl, architect en medeoprichter van architectenbureau Studioninedots , is gewend te werken aan complexe plekken, maar de voormalige Niemeyerfabriek verraste hem bij zijn eerste bezoek. “Niet zozeer de schaal, maar de onlogica fascineerde me.” Na een eerdere samenwerking met ontwikkelaar MWPO werd Studioninedots bij het project voor de Niemeyerfabriek betrokken. Metin en zijn collega’s werden meteen gegrepen door Niemeyer. “Je merkt dat de fabriek niet in één keer is bedacht, maar als een soort groeibriljant van verschillende gebouwen is ontstaan.” “Omdat de gebouwen in de loop der tijd tegen elkaar zijn aangebouwd, zijn er bijvoorbeeld plekken ontstaan zonder daglicht.” Voor een architect is dit razend interessant, zegt Metin: “Het is een complexe puzzel vol verborgen potentie.” In deze eerste fase draait het vooral om ontdekken en begrijpen. “We onderzoeken per gebouw wat de functie was, en wat het zou kunnen worden. Dat maakt deze beginfase zo boeiend: we leggen de basis voor alles wat straks kan ontstaan, en hoe we dat kunnen verrijken met een nieuwe tijdslaag.” Zo kan Niemeyer uitgroeien tot een omgeving die uitnodigt tot ontdekken, eigenzinnig en vol mogelijkheden voor iedereen. “Wat we hier doen, is eigenlijk een stukje stad teruggeven aan Groningen.”
“Niemeyer wordt echt een nieuwe hotspot in de stad.” Marieke Venema kende het iconische Niemeyerterrein al van vroeger, toen ze in Groningen studeerde. Nu is ze bij Team Niemeyer als Manager Verhuur vanuit MWPO, eigenaar en ontwikkelaar van de voormalige tabaksfabriek, nauw betrokken bij de herontwikkeling.
"Er komt weer leven in Niemeyer. Die oude sfeer keert terug. Hopelijk behouden we stukjes geschiedenis, bijvoorbeeld door oude namen van machines en ruimtes te hergebruiken, als knipoog naar het verleden."
Koert Lingbeek – Hoofd Beveiliging Niemeyer